1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Galvanizli Sac Profillerden Üretilen Hafif Çelik Konstrüksiyon Sistem Nedir?

Hafif Çelik Çerçeveli taşıyıcı sistem; soğukta şekil verilmiş çelik profillerden oluşan taşıyıcı duvar, döşeme ve çatı panellerinin gerekli ankraj kurallarına göre birleştirilmesinden oluşan sistemdir. Hafif Çelik Çerçeveli taşıyıcı sistemlerin ilk uygulamaları 1950’li yılların sonunda Almanya’da yapılmış ve bugünkü halini alması da 1980’li yılları bulmuştur. Amerika’da yaygın olarak kullanılan ahşap evlerin yerini 1980’lerde hafif çelik evler almıştır. Ahşap fiyatlarının talep artışıyla yükselmesi ve nakliye kolaylığı açısından hafif çelik malzemenin üstünlüğü piyasanın çelik evlere yönelmesini sağlamıştır.

%100 geri dönüşümü mümkün olan sistemle; Amerika’da tek ve çift katlı konutlardan 2002 yılında 100.000 konut üretilmiştir. Amerika ile birlikte Avustralya ve Kanada’da hafif çelik yapı sektörü gelişmektedir. Avrupa’da ise konut açığının bulunduğu yerleşim bölgelerinde tamamıyla kullanılmaktadır. Sektör Amerika’da en gelişmiş durumdadır.

Taşıyıcı duvar ve döşeme panellerinden oluşan sistem profilleri sıcak daldırma galvanize teknolojisiyle üretilen sıcak hadde rulo galvaniz saclardan, soğuk şekillendirilerek (cold – forming) imal edilir. Et kalınlıkları 0,50 mm ile 2,50 mm arasında hesap neticesine göre değişebilir. Uniform aralıklarla dizilmiş duvar ve döşeme taşıyıcı elemanları yatayda ve düşeyde ara elemanlarla birbirine bağlanır. Yatay yükleri karşılaması anlamında çapraz gergi elemanları ve yatay kuşaklar ile sistem giydirilir. Paneller arasında yük aktarımı yardımcı çelik ankraj elemanları vasıtası ile sağlanır. Aşırı zorlanan noktalarda dolu gövdeli çelik profillerde sisteme dahil edilebilir.

Sistemde bağlantı elemanları olarak delme kabiliyeti olan çelik vidalar ve bulonlar kullanılmaktadır. Farklı boy ve çaplarda olan vidaların alabileceği yükler çeşitli şartnamelerde mevcuttur. Çelik galvanizli profiller gibi bu vidalarda galvanizlidir. Sistemin bütünü yatayda ve dikeyde OSB panallerle birbirine bağlanarak düzleminde rijit hale gelir. Hafif çelik yapı sistemi altında sürekli veya radye temel kullanımı gerekmektedir.

Çelik Yapı Sisteminde profiller; teknik ofisimizde boyutlandırıldıktan sonra fabrikada roll- forming makinelerinde üretilir, tezgahlarımızda döşeme, çatı ve duvar panelleri haline getirilir ve şantiye mahalline gönderilir. Şantiye mahallinde ise kurulum sadece üç – dört günde tamamlanır. Bu sistemle hatalar minimize edilmiştir. Temiz bir şantiye ortamı bu sistemin uygulanması ile sağlanır.

Ülkemizin Hafif Çelik Taşıyıcı Sistemle tanışması 1999 depremi sonrası olmuştur. Depremden etkilenmeyen hızlı kurulumu olan sistem birçok yerli firmamızın dikkatini çekmiştir. Bu noktada belirtilmelidir ki, hafif çelik yapı ancak hafif çelik çerçeve sisteminin doğru şekilde üretilmesi, aplike edilmesi ve yalıtılması halinde dış etkenlere ve deprem yüklerine dayanıklı, sağlıklı bir yapı haline gelir. Hafif çelik profiller fabrikada bilgisayar denetiminde özel roll-forming makineleri ile yapıldığında kesit boyunca malzeme şekli ve özellikleri ve dolayısıyla yük altında tepkisi aynı olur. Profillerin flanş ve liplerindeki birkaç mm’lik uzunluğu veya kıvrılma yarıçapları sistemin genel yük taşıma kapasitesini etkilemektedir. Bazı küçük işletmeler sac çelik malzemeyi caka ile bükerek sağlıksız uygulamalarda bulunmaktadır.

Hafif Çelik Sistemin Özellikleri

  • Ön üretimli çelik sistemde insan hatası minimize edilmiştir. Profiller şartnamelere uygun sacdan, bilgisayarla tasarlanıp üretilip, tekniğine uygun olarak montajı yapılırsa yapı doğru ve güvenlidir.
  • Evler ince kesitli çeliklerden oluştuğu için diğer yapı türlerine göre 10 kat daha hafiftir. Depremden diğer yapılara göre az etkilenir. Çok kötü zemin koşullarında bile uygulanabilir hafif ve sağlam bir sistemdir.
  • Yüksek dayanımı nedeni ile hafif çeliğin öz ağırlığının taşıdığı yükün, yararlı yüke oranı çok küçüktür.
  • Hafif çelik profilleri homojen, izotrop, yüksek düktilite özellikleri gösterir. Denetimli üretimle tüm profil kesitlerinde eleman özellikleri aynıdır.
  • Hızlı ve kolay montaj sayesinde yapım süresi kısalır.
  • Hava ve iklim koşullarına bağlı kalmadan, sürekli inşa edilebilir.
  • Fabrika üretimi aşamasında tesisat delikleri açılabildiği için delme ve kırma yoktur.
  • Çoklu üretime uygundur. Paket halde hazırlanabilen yapı birimleri kolaylıkla saklanabilir.
  • Sistem elemanları diğer yapı tekniklerinde olduğu gibi çalışan ve şekil değiştiren malzemelerden oluşmadığı için doğru şekilde yalıtıldığında yapısal değişiklik göstermez. Böcek ve benzeri haşere oluşumuna yol açmaz.
  • Hafif çelik taşıyıcı sistemlerde galvanizleme yoluyla sağlanan korozyon direnci sistemin uzun ömürlü olmasını sağlar.
  • Sistem farklı çelik elemanlar ile desteklenirse üç kattan fazla yapıda yapılabilir.

Hafif Çelik Sistemin Avantajları Nelerdir ?

Hafif Çelik Sistem SAĞLAMDIR
En büyük doğal afet olan deprem riskine karşı Hafif Çelik Sistemler ,aynı büyüklükte betonarme yapıdan çok daha sağlamdır. Toplam yapı ağırlığının betonarme binadan yaklaşık % 80 hafif olması nedeniyle yanal deprem yükleri büyük oranda azalır. Deprem korkusu hayatınızdan çıkar.

Hafif Çelik Sistem HIZLIDIR
Hafif Çelik Sistemlerinde 150 m2’lik bir binanızın hafriyat aşamasından anahtar teslim durumuna geliş süresi sadece 60 gündür. Aynı büyüklükte betonarme binanın yapım süresi ise 8 aydır.

Hafif Çelik Sistem HATASIZDIR
Hafif Çelik Sistemlerinde binanızı oluşturan taşıyıcı panellerin tamamı bilgisayar kontrollü üretim tesislerimizde imal edildiğinden hata payı yoktur. Sistem, üretimin her aşamasında kalite kontrolüne imkan sağlar.

Hafif Çelik Sistem UZUN ÖMÜRLÜDÜR
Hafif Çelik Sistemlerinde kullanılan bütün profiller yüksek çinko kaplamalı galvaniz malzemeden üretilmiştir. montaj sırasında uygulanan üstün izolasyon tekniği sayesinde yapınızın uzun ömürlü olması sağlanır.

Hafif Çelik Sistem CAZİPTİR
Hafif Çelik Sistemler deprem bölgeleri için vazgeçilmez yapılar sunar. Kırılma, çalışma, dönme, çatlama yapmaz. Çelik yapının topraklama özelliği sayesinde yıldırım riski taşımaz.

Hafif Çelik Sistem SORUNSUZDUR
Hafif Çelik Sistemlerinde inşaatlardaki belirsizlikler, sürekli uzayan yapım süreleri, maliyet artışları, kalifiye eleman sıkıntısı ve benzeri sorunlar yoktur.

Hafif Çelik Sistem EKONOMİKTİR
Hafif Çelik Sistemlerinde tasarım aşamasında fiyat, malzeme kalitesi ve marka bellidir. Hiç bir şekilde sürpriz ile karşılaşmazsınız. İnşaat süresinin kısalığı size finansman kolaylığı sağlar.

Hafif Çelik Sistem SAĞLIKLIDIR
Hafif Çelik Sistemlerinde yüksek ısı ve ses yalıtımı sağlar, su ve korozyondan binanızı tecrit eder. Yangın güvenliği üst seviyededir.

Hafif Çelik Sistem GARANTİLİDİR
Hafif Çelik Sistemlerinde kullanılan bütün malzemeler TSE standardına sahiptirler. Çelik Yapı Sistemi üretici firma SerVilla tarafından 10 yıl servis ve kalite garantisi altındadır.

Ayrıca...

Gazlıgöl Kaplıcaları ÇELİK Villaları

Gazlıgöl Kaplıcaları ÇELİK Villaları, Gazlıgöl Kaplıcaları, ÇELİK Villalar, Çelik Villa